Ostbelgien Festival – een festival van klassieke muziek

Het Ostbelgien Festival is geen festival in de klassieke zin van het woord. De meestal klassieke concerten zijn over het hele jaar gespreid over de Duitstalige gemeenschap, met inbegrip van aangrenzende gemeentes.


De eerste concerten in maart leiden het voorjaarsseizoen in dat tot juni duurt. Het herfstseizoen start in september en eindigt in november. Tijdens deze periode vinden er op verschillende plaatsen van de Oostkantons, en de gemeentes Malmedy en Stavelot, symfonische, kamer- en solistenconcerten met klassieke en eigentijdse muziek plaats, maar ook jazzconcerten. Ook Chanson- en Folkliefhebbers worden niet vergeten.  

Tijdens het festival zijn er tussen de 12 en 20 concerten. Meer dan 5.000 toeschouwer bezoeken het Ostbelgien Festival, wat overeenkomt met een bezetting van 90%.  Terwijl de Walen het “Festival van Wallonië“ vieren en de Vlamingen het “Festival van Vlaanderen“, vieren de Oostkantons de tegenhanger in de Duitstalige Gemeenschap.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Wandelen met de kids in het Holzwarchedal

Er leven zeldzame vogels in de Holzwarchevallei. In de zomer jagen het paapje en de klapekster op insecten. Aan de oever van de rivier vist de ijsvogel op visjes, terwijl de grote gele kwikstaart er insecten zoekt. Hoog in de lucht bespiedt de rode wouw de hele vallei op zoek naar prooien. Op het einde van de wandeling loop je langs het prachtige natuurreservaat van de Holzwarche.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Wandelen in Montenau

Plezierwandeling in Montenau

Deze wandeling loopt langs Curtis Amblava!

Ontdekking van een geheime rivier : de rijkdom zit in het landschap, niet in de zogezegde goudmijn.

Het pad loopt tussen dennen en beuken en gaat het « Wolfsbuch » in, het bos van de wolf dat zich tot buiten de Oostkantons uitbreidt en dat zijn territorium was tot in de XIX eeuw. Ook al horen we zijn gehuil de laatste 100 jaar niet meer in de Ardennen, de etymologie van het bos herinnert ons aan zijn aanwezigheid. We volgen de Amblève die dwars door het oude Ardens massief loopt. Langs de oevers is het sereen. Een houten brug en houten vlonders brengen ons naar Thirimont, een gehucht dat geïsoleerd lijkt in een doosje van loof.Een brug en we hebben de rivier weer vlak bij ons. Langs de oevers zien we af en toe sporen van een vroege exploitatie van goudzoekers. Mannen droomden van een rijk leven dankzij deze gouden rivier: we beelden ons in dat ze goud zoeken langs de oevers van de rivier, die nu verlaten zijn. Het geruis van de Amblève wiegt ons bijna in slaap. In de verte horen we het gezang van een koekoek. Wat verder zweeft een koppel buizerds boven onze hoofden: de natuur is vriendelijk voor ons in Montenau.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De narcissen zijn er weer!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Sneeuw in de Oostkantons

Hoeveel sneeuw er ook zal vallen, de Oostkantons zijn voorbereid op het eerste winterweekend. Bij vriestemperaturen en onder een wit sneeuwtapijt zijn de Oostkantons de ideale bestemming voor winterwandelingen. In de Hoge Venen, de Belgische Eifel of in het Ourdal zijn er verschillende wandelroutes, die in de winter meer dan de moeite waard zijn. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Toeristisch Agentschap Oost-België via https://www.eastbelgium.com/nl/wandelen/dagtochten-en-rondwandelingen/plezierwandelingen.

Alle informatie over de wintersportcentra in de Oostkantons en het actuele sneeuwbericht vindt u via https://www.eastbelgium.com/nl/beleven/wintersport.


Wie regelmatig op de hoogte wil gehouden worden van het weerbericht in de wintersportregio van de Oostkantons, kan zich inschrijven via de wintersport-module. Via e-mail ontvangt u dan een regelmatige update van het sneeuwbericht. Inscrijvingen onder: https://www.eastbelgium.com/nl/beleven/wintersport/sneeuwbericht

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Heerlijk fietsen in Wallonië

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Mountainbike ‘Cimes de Waimes’

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Smullen in Wallonië

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Film: ‘Terug Naar De Bron’

Geniet van deze mooie beelden. De vier elementen van de natuur worden prachtig in beeld gebracht: water, vuur, aarde en lucht.

De inhoud: een jongen vertelt over de geschiedenis van zijn thuisregio, zijn levenswieg. Hij weet dat alles begonnen is met het water, een element dat zijn vaderland bijzonder beïnvloed heeft. Het water is constant in beweging, net zoals de mens die pas door rechtop te lopen echt mens werd. Hij heeft beweging nodig, frisse lucht om te ademen, het contact met de aarde en hunkert in een gedigitaliseerde wereld naar een terugkeer naar de levensbronnen. De wandelfilm . „Back to nature“, gaat over deze terugkeer, heeft veel diepgang en toont zoveel meer dan alleen de schoonheid van de wandelregio van de Oostkantons.

back_to_nature_list_small_02

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Fietsen op de oude spoorwegbanen!

In de Oostkantons, op oude spoorwegbanen is er een uitgebreid netwerk van goede

fietspaden, de zogenaamde Ravelroutes. (850 km )

Je kan er fietsen van Trois Pont naar Monschau (D) of van Malmedy naar Prüm (D). Kortweg kunnen volgende voordelen op een rijtje worden gezet:

· Geen of slechts beperkte hellingen (max. 3%)
· Los en onafhankelijk van het verkeersnet
· Beperkt aantal kruispunten met het wegennet.
· Hoog veiligheidspotentieel

Elektrische fietsen kunnen gehuurd worden op verschillende plaatsen: http://www.eastbelgium.com/nl/ontspanning/fiets/e-bike/e-bike-verhuurstations/

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen