Ostbelgien Festival – een festival van klassieke muziek

Het Ostbelgien Festival is geen festival in de klassieke zin van het woord. De meestal klassieke concerten zijn over het hele jaar gespreid over de Duitstalige gemeenschap, met inbegrip van aangrenzende gemeentes.


De eerste concerten in maart leiden het voorjaarsseizoen in dat tot juni duurt. Het herfstseizoen start in september en eindigt in november. Tijdens deze periode vinden er op verschillende plaatsen van de Oostkantons, en de gemeentes Malmedy en Stavelot, symfonische, kamer- en solistenconcerten met klassieke en eigentijdse muziek plaats, maar ook jazzconcerten. Ook Chanson- en Folkliefhebbers worden niet vergeten.  

Tijdens het festival zijn er tussen de 12 en 20 concerten. Meer dan 5.000 toeschouwer bezoeken het Ostbelgien Festival, wat overeenkomt met een bezetting van 90%.  Terwijl de Walen het “Festival van Wallonië“ vieren en de Vlamingen het “Festival van Vlaanderen“, vieren de Oostkantons de tegenhanger in de Duitstalige Gemeenschap.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Wandelen met de kids in het Holzwarchedal

Er leven zeldzame vogels in de Holzwarchevallei. In de zomer jagen het paapje en de klapekster op insecten. Aan de oever van de rivier vist de ijsvogel op visjes, terwijl de grote gele kwikstaart er insecten zoekt. Hoog in de lucht bespiedt de rode wouw de hele vallei op zoek naar prooien. Op het einde van de wandeling loop je langs het prachtige natuurreservaat van de Holzwarche.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Kerstmis in de burcht Reinhardstein

Kom het kasteel ontdekken en de magische versieringen en de concerten van kerstmis. De bezoeken met vertellingen bij kaarslicht en het bezoek van de kerstman. Warme wijn en kerstgebak.

KERST DECORATIE VAN DECEMBER 1 TOT 15 JANUARI

Kom en ontdek het kasteel en de magie van de kerstversieringen tijdens de weekends van 22 en 23 december 2018, -29 en 30 december 2018- 5 en 6 januari 2019 vrije bezoeken.

OPENDEURDAGEN

Kerstverhalen in het Frans 11:00 – 13:00 – 13:00 – 15:00 uur.
Kerstverhalen in het Nederlands 12:00 – 14:00 – 14:00 – 16:00 uur.

DE HELE DAG MUZIKAAL EN KOORVERMAAK, KERSTLIEDEREN OP DE 22 EN 23 DECEMBER 2018 SANTA CLAUS BEZOEK

Weekdagen van 24 december 2018 tot 4 januari 2019 : 6 rondleidingen per dag 11:00 – 12:00 – 13:00 – 13:00 – 14:00 – 15:00 – 16:00.

Slotconcert op 5 januari om 17:00 uur met het Koninklijk Koor Cecilia de Malmédyhet Fatima koor van Thirimont en de zangers van Waimes.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Bronsttijd van het hert


 

De herfst (september-oktober) is dé periode voor de koning van het bos. De bronst is de paringsperiode van de herten die in centraal Europa vanaf midden september ongeveer drie weken duurt.  Bij de start van de bronstperiode bevinden er zich nog een aantal herten in de buurt van de roedel. Tijdens de bronsttijd wordt er hard gevochten voor de gunst van de hinde. Op die manier blijft alleen het sterkste hert over in de roedels, ook wel de “alfa hert” genoemd.

Het burlen van de “alfa hert” wordt menigmaal gehoord. Meestal in een serie van drie tot acht enkele roepen. Bij dit soort van roepen worden rivalen op voorkomen uitgestoten. De “hoogte” en de “kleur” van het roepen verschillen van dier tot dier.

Hoe de bronsttijd observeren?

De bronsttijd in de herfst is zeer indrukwekkend voor de toeschouwers. De bezoekers moeten zich in elk geval aan de opgelegde bosreglementen houden.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Wandelen in Montenau

Plezierwandeling in Montenau

Deze wandeling loopt langs Curtis Amblava!

Ontdekking van een geheime rivier : de rijkdom zit in het landschap, niet in de zogezegde goudmijn.

Het pad loopt tussen dennen en beuken en gaat het « Wolfsbuch » in, het bos van de wolf dat zich tot buiten de Oostkantons uitbreidt en dat zijn territorium was tot in de XIX eeuw. Ook al horen we zijn gehuil de laatste 100 jaar niet meer in de Ardennen, de etymologie van het bos herinnert ons aan zijn aanwezigheid. We volgen de Amblève die dwars door het oude Ardens massief loopt. Langs de oevers is het sereen. Een houten brug en houten vlonders brengen ons naar Thirimont, een gehucht dat geïsoleerd lijkt in een doosje van loof.Een brug en we hebben de rivier weer vlak bij ons. Langs de oevers zien we af en toe sporen van een vroege exploitatie van goudzoekers. Mannen droomden van een rijk leven dankzij deze gouden rivier: we beelden ons in dat ze goud zoeken langs de oevers van de rivier, die nu verlaten zijn. Het geruis van de Amblève wiegt ons bijna in slaap. In de verte horen we het gezang van een koekoek. Wat verder zweeft een koppel buizerds boven onze hoofden: de natuur is vriendelijk voor ons in Montenau.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De narcissen zijn er weer!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Sneeuw in de Oostkantons

Hoeveel sneeuw er ook zal vallen, de Oostkantons zijn voorbereid op het eerste winterweekend. Bij vriestemperaturen en onder een wit sneeuwtapijt zijn de Oostkantons de ideale bestemming voor winterwandelingen. In de Hoge Venen, de Belgische Eifel of in het Ourdal zijn er verschillende wandelroutes, die in de winter meer dan de moeite waard zijn. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Toeristisch Agentschap Oost-België via https://www.eastbelgium.com/nl/wandelen/dagtochten-en-rondwandelingen/plezierwandelingen.

Alle informatie over de wintersportcentra in de Oostkantons en het actuele sneeuwbericht vindt u via https://www.eastbelgium.com/nl/beleven/wintersport.


Wie regelmatig op de hoogte wil gehouden worden van het weerbericht in de wintersportregio van de Oostkantons, kan zich inschrijven via de wintersport-module. Via e-mail ontvangt u dan een regelmatige update van het sneeuwbericht. Inscrijvingen onder: https://www.eastbelgium.com/nl/beleven/wintersport/sneeuwbericht

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Heerlijk fietsen in Wallonië

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Mountainbike ‘Cimes de Waimes’

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Smullen in Wallonië

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen