Bronsttijd van het hert


 

De herfst (september-oktober) is dé periode voor de koning van het bos. De bronst is de paringsperiode van de herten die in centraal Europa vanaf midden september ongeveer drie weken duurt.  Bij de start van de bronstperiode bevinden er zich nog een aantal herten in de buurt van de roedel. Tijdens de bronsttijd wordt er hard gevochten voor de gunst van de hinde. Op die manier blijft alleen het sterkste hert over in de roedels, ook wel de “alfa hert” genoemd.

Het burlen van de “alfa hert” wordt menigmaal gehoord. Meestal in een serie van drie tot acht enkele roepen. Bij dit soort van roepen worden rivalen op voorkomen uitgestoten. De “hoogte” en de “kleur” van het roepen verschillen van dier tot dier.

Hoe de bronsttijd observeren?

De bronsttijd in de herfst is zeer indrukwekkend voor de toeschouwers. De bezoekers moeten zich in elk geval aan de opgelegde bosreglementen houden.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam protection by WP Captcha-Free